Ανοιξιάτικες δραστηριότητες στο σπίτι

Ανοιξιάτικες δραστηριότητες στο σπίτι

Αγαπημένοι μας γονείς και παιδιά!!! Χρόνια Πολλά!!!

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης, τα λουλούδια έχουν ανθίσει, τα πουλιά μας ξυπνούν με το κελάηδισμα τους, ο καιρός αρχίζει να φτιάχνει και μαζί και η διάθεσή μας. Σε λίγες μέρες έρχεται και η Πρωτομαγιά! Επειδή φέτος θα είναι  δύσκολο να πάμε στα χωριά μας, να ξεχυθούμε στις εξοχές, να μαζέψουμε και να φτιάξουμε πρωτομαγιάτικα στεφάνια θα σας προτείνουμε μερικούς τρόπους να φτιάξετε λουλούδια και να παίξετε με παιχνίδια στο σπίτι χρησιμοποιώντας πολύ απλά υλικά που όλοι έχουμε κι έτσι να υμνήσουμε την Άνοιξη! Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία, δημιουργικότητα και καλή διάθεση!

Σίγουρα όλοι έχετε μακαρόνια στο σπίτι σας. Πάρτε ότι είδος μακαρονιού θέλετε αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και φτιάξτε μία όμορφη ανοιξιάτικη εικόνα.

IMG_8414  IMG_8377

Ελάτε να φτιάξουμε λουλούδια από χαρτί υγείας. Θα χρειαστούμε ένα κομμάτι χαρτί, το διπλώνουμε στη μέση, μετά το διπλώνουμε σε μικρότερα κομμάτια και το κόβουμε σε σχήμα πετάλου όχι μέχρι το τέρμα. Ανοίγουμε το χαρτί και το τυλίγουμε σ” ένα ξυλάκι. Το λουλούδι είναι έτοιμο!

IMG_8381  IMG_8382IMG_8383  IMG_8384IMG_8385  IMG_8380

Μπορούμε αντί να κόψουμε σε σχήμα πετάλου, να ψαλιδίσουμε το χαρτί μας και να φτιάξουμε ένα άλλο λουλούδι.

IMG_8392  IMG_8393

Επίσης, μπορείτε να πάρετε μία χρωματιστή χαρτοπετσέτα και να σχεδιάσετε το περίγραμμα του χεριού του παιδιού. Έπειτα, το παιδί να το κόψει, με ένα μολύβι ή ξυλάκι κατσαρώστε τα δάχτυλα και φτιάξτε το λουλούδι σας!

IMG_8399  IMG_8400IMG_8401  IMG_8405

Όλοι έχουμε καπάκια μπουκαλιών στο σπίτι! Μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και να κάνουμε κατασκευές και παιχνίδια. Φτιάξτε ένα λουλούδι με καπάκια.

IMG_8389  IMG_8386

Φτιάξτε λουλούδια και με χαρτοθήκες αυγών.

IMG_8396  IMG_8397

Τα λουλούδια από καπάκια και τα λουλούδια από χαρτοθήκες μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για να κάνετε διασκεδαστικά παιχνίδια και να εξασκηθούν τα παιδιά τόσο στα μαθηματικά όσο και στη λεπτή κινητικότητα.

Φτιάξτε κύκλους πάνω σε ένα χαρτί που θα είναι τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Μέσα σε κάθε κύκλο γράψτε έναν αριθμό. Το παιδί θα πρέπει να βάλει τόσα καπάκια γύρω από το στεφάνι όσα λέει ο αριθμός. Μπορείτε να το παίξετε και με ζάρι.  Ακόμη, το παιχνίδι αυτό μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστικό αν παίξετε μαζί με τα παιδιά σας. Τα υλικά που χρειάζονται είναι χαρτί-για να σχεδιάσετε τους κύκλους- καπάκια, όσπρια ή ξηρούς καρπούς ή καραμέλες και ένα ζάρι ή κάρτες με αριθμούς.  Κάθε παίκτης έχει έναν κύκλο. Με τη σειρά οι παίκτες πετούν το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που τυχαίνει στον καθένα βάζουν σε κάθε καπάκι τόσα όσπρια όσα δείχνει ο αριθμός. Κερδίζει αυτός που τελειώνει πρώτος. Μπορείτε να βάλετε ξηρούς καρπούς ή καραμέλες και ο νικητής ως έπαθλο να τα φάει στο τέλος. Το παιχνίδι μπορεί να γίνει και με θήκες αυγών.

IMG_8391  IMG_8411IMG_8415

Επίσης, μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας που ενεργοποιεί την αίσθηση της όσφρησης.Πάνω σε ένα δίσκο τοποθετείτε ότι λουλούδια έχετε στο σπίτι σας όπως βασιλικό, κρινάκι, τριαντάφυλλο αλλά και λαχανικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά. Το παιδί με κλειστά μάτια και με οδηγό μόνο την όσφρηση προσπαθεί να μαντέψει τι είναι αυτά που μυρίζει.

Τέλος, αν δεν καταφέρετε να φτιάξετε πρωτομαγιάτικο στεφάνι με αληθινά λουλούδια φτιάξτε ένα πολύ εύκολο στεφάνι με χαρτοπετσέτες. Θα χρειαστείτε ένα χαρτί ή χαρτόνι ή χάρτινο πιάτο, κόκκινες και κίτρινες χαρτοπετσέτες, μαύρο γκοφρέ ή άλλο χαρτί και κορδέλα.

IMG_8412  IMG_8413

Κι ένα φύλλο εργασίας: πρωτομαγιά

Καλό μήνα, Καλή Πρωτομαγιά και μην ξεχνάτε ότι τη δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζουν οι μανούλες!!! Ένα γλυκό φιλί και μια ζεστή αγκαλιά θα είναι το καλύτερο δώρο!

IMG_4974 IMG_4971

 

Comments are closed.