Η Άνοιξη φέρνει ομορφιά αλλά και έντομα πολλά!!!

Η Άνοιξη φέρνει ομορφιά αλλά και έντομα πολλά!!!

Αγαπημένοι μας γονείς και πολυαγαπημένα μας παιδιά η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και τα έντομα έχουν πλημμυρίσει τη φύση και έχουν επισκεφτεί και τα σπίτια μας. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο πολύ υλικό για τη ζωή των εντόμων, το περιβάλλον που ζουν, τη διατροφή τους, τον τρόπο που πολλαπλασιάζονται, τον κύκλο ζωής τους και τη χρησιμότητά τους. Έπειτα, πάρτε υλικά που έχετε στο σπίτι όπως ρολά από χαρτιά υγεία, χαρτοπετσέτες, καλαμάκια, μανταλάκια, χαρτί κουζίνας και μαρκαδόρους ή τέμπερες, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και φτιάξτε τα δικά σας έντομα!

Πάρτε ρολά από χαρτί υγείας και βάψτε τα με μαρκαδόρους ή τέμπερες.Σκεφτείτε τι έντομο θέλετε να φτιάξετε και δώστε του τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιείστε χρωματιστές χαρτοπετσέτες για φτερά και καλαμάκια για κεραίες.

IMG_8416  IMG_8418IMG_8419  IMG_8421IMG_8426  IMG_8427IMG_8429  IMG_8312

Στη συνέχεια, με τα εντομάκια σας παίξτε όλοι μαζί επιτραπέζια παιχνίδια! Κόψτε χρωματιστά λουλούδια πάρτε ο καθένας από ένα έντομο, ρίξτε το ζάρι και οδηγείστε το έντομο σας στο χρωματιστό λουλούδι που δείχνει το ζάρι. Αν δεν έχετε χρωματιστό ζάρι κόψτε χρωματιστές κάρτες. Καθένας τραβάει μία κάρτα και οδηγεί το έντομο του στο χρώμα που λέει η κάρτα. Νικητής είναι αυτός που πρώτος θα φτάσει στο τέρμα. Το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αν για να προχωρήσουν οι παίκτες θα πρέπει να πουν ή να φέρουν ένα αντικείμενο με αυτό το χρώμα π.χ. τυχαίνει το κόκκινο χρώμα, για να προχωρήσουμε στο κόκκινο λουλούδι θα πρέπει να πούμε κάτι κόκκινο (κεράσι) ή να φέρουμε ένα κόκκινο μήλο.

IMG_8443  IMG_8440

Μπορείτε να φτιάξετε πολύ όμορφες πεταλούδες από χαρτί κουζίνας. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, διπλώστε το κατά μήκος και ζωγραφίστε πάνω μικρούς κύκλους ή ότι άλλο σχέδιο θέλετε με μαρκαδόρο ή κάντε τύπωμα με δαχτυλομπογιά. Στη συνέχεια, δώστε στο χαρτί σχήμα βεντάλιας και πιάστε το με ένα μανταλάκι. Η πεταλούδα σας είναι έτοιμη!

IMG_8430  IMG_8431IMG_8432  IMG_8434

Φτιάξτε την κάμπια της αλφαβήτας! Θα χρειαστείτε καπάκια από μπουκάλια που θα γράψετε πάνω τα γράμματα της αλφαβήτας. Δώστε στα παιδιά κάρτες με λέξεις και με τα καπάκια να προσπαθήσουν να σχηματίσουν τη λέξη που γράφει η κάρτα. Έπειτα μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια γράμματα. Ποια γράμματα λείπουν; Το ίδιο παιχνίδι μπορείτε να το κάνετε με αριθμούς.

IMG_8446  IMG_8447

Επίσης, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια αισθήσεων που ενεργοποιούν τη γεύση. Το παιδί είναι μία μελισσούλα που γυρίζει από λουλούδι σε λουλούδι και ρουφάει το νέκταρ. Να όμως που χάνει τον προσανατολισμό της. Το παιδί κλείνει τα μάτια και δοκιμάζει διάφορες γεύσεις και πρέπει να βρει τι δοκίμασε αλλά και να χαρακτηρίσει τη γεύση π.χ γλείφει λεμόνι-ξινό, μέλι-γλυκό κ.λ.π.

Τέλος, ένα ευχάριστο παιχνίδι συγκέντρωσης είναι «η μέλισσα και η αρκούδα». Η μέλισσα κάθεται σε μία καρέκλα που είναι η κυψέλη. Κάτω από την καρέκλα υπάρχει ένα καλαθάκι με κάτι που κάνει θόρυβο π.χ. κλειδιά ή κουδουνάκι και είναι το μέλι. Η μέλισσα κάθεται στην κυψέλη με κλειστά τα μάτια και η αρκούδα προσπαθεί να κλέψει το μέλι. Περπατάει αθόρυβα και πρέπει να τραβήξει το καλαθάκι χωρίς να την καταλάβει η μέλισσα. Έπειτα αλλάζουν ρόλους.

Σας ευχόμαστε να είστε καλά και να περνάτε δημιουργικά! Σύντομα να ξανασμίξουμε!

 

 

Comments are closed.