Καλή σχολική χρονιά σε όλους!!!
Στις 11 του Σεπτέμβρη το νηπιαγωγείο μας γέμισε από παιδικές φωνούλες, γέλια και όμορφες φατσούλες!!! Οι πρώτες μέρες είναι λιγάκι δύσκολες κυρίως για τα παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο γι’αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας.Τα παιδάκια μας θα πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους,ν’αναπτύξουν φιλίες και να ενταχθούν στην ομάδα του σχολείου. Ξεκινήσαμε λοιπόν με παιχνίδια γνωριμίας. Ο Πιπίνος κι η Πιπίτσα ήρθαν στο σχολείο μας να γνωρίσουν τα παιδιά. Η νηπιαγωγός πετάει στα παιδιά τις κούκλες και το παιδί που τις πιάνει μας λέει το όνομά του. Επίσης, λέμε το όνομά μας με διάφορους τρόπους π.χ. δυνατά, ψιθυριστά, τραγουδιστά, νυσταγμένα, σα λιοντάρια, σα γατούλες κ.λ.π. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ταμπουρίνου κάθε παιδί δεν λέει μόνο το όνομά του αλλά και τις προτιμήσεις του. Τι φαγητό του αρέσει, τι χρώμα, τι παιχνίδι κλπ. Ακόμη παίζουμε την καυτή πατάτα, το μουσικό καπέλο, παιχνίδια με μπάλα κ.α.
Τις επόμενες μέρες συνεχίζουμε με παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας ώστε να δεθεί περισσότερο η ομάδα και να αρχίσουν τα παιδιά να συνεργάζονται, να συζητούν και να μοιράζονται πράγματα. Με διάφορους τρόπους χωριστήκαμε σε ζευγάρια κι έπειτα σε ομάδες και παίξαμε πολλά παιχνίδια όπως: γλύπτες και αγάλματα, ο καθρέφτης που δε σπάει, καθρέφτης ο ένας τον άλλον, ο κλέφτης και ο σκύλος, ο ιστός της φιλίας κ.α.
Αφού τα παιδιά νιώσουν οικεία μεταξύ τους κάνουμε γνωριμία με το χώρο της τάξης μας. Γνωρίζουμε τις γωνιές-τα κέντρα ενδιαφέροντος των παιδιών- τα παιχνίδια και θέτουμε κανόνες για την καλή λειτουργία τους. Οι γωνιές είναι ευέλικτες ώστε να μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις ανάγκες του προγράμματος. Με διάφορα παιχνίδια τα παιδιά γνωρίζουν τη γωνιά της μουσικής, το κουκλοθέατρο, το μαγαζάκι, τη γωνιά του οικοδομικού υλικού, των παιδαγωγικών παιχνιδιών, της θεατρικής γωνιάς, της βιβλιοθήκης και του υπολογιστή.
Μέσα από τη συζήτηση και μέσα από καταστάσεις προβληματισμού προέκυψαν και οι κανόνες τις τάξης μας. Είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της σχολικής χρονιάς να μπαίνουν κανόνες. Τους κανόνες αυτούς τους συμφωνήσαμε με τα παιδιά, τους ζωγραφίσαμε και υποσχεθήκαμε ότι θα τους τηρούμε υπογράφοντας το συμβόλαιο της τάξης μας.
Έπειτα μιλήσαμε για τις ημέρες της εβδομάδας και μέσα από την ιστορία του κυρίου «Μπερδεμένου» κατανοήσαμε την ανάγκη δημιουργίας ενός ημερολογίου έτσι ώστε να ξέρουμε κάθε μέρα τι μέρα είναι και να μην μπερδευόμαστε. Φτιάξαμε το ημερολόγιο της τάξης μας και χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες του νηπιαγωγείου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το όνομά τους μαθαίνουν να το αναγνωρίζουν και σιγά- σιγά να το γράφουν. Το όνομά τους το συναντάνε πολύ μέσα στην τάξη. Το συναντάνε στο ταμπλώ των εργασιών, στο παρουσιολόγιο, στα συρταράκια, στις κρεμάστρες. Μέσα από πολλά παιχνίδια αναγνωρίσαμε το αρχικό του ονόματός μας και έπειτα ολόκληρο το όνομά μας .Φτιάξαμε και το παρουσιολόγιο της τάξης μας!