Και να που πέρασε η σχολική χρονιά και ήρθε η ώρα για την αποχαιρετιστήρια γιορτή μας. Στα πλαίσια των καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων δουλέψαμε το θέμα «Μέλισσα, μέλισσα μέλι γλυκύτατο» και παρουσιάσαμε μια διασκευή του παραμυθιού «Το άχρηστο μελισσάκι» που μας μιλάει για τη διαφορετικότητα. Τα παιδιά μας ήταν καταπληκτικά στους ρόλους τους και μας δίδαξαν ότι όπου υπάρχει αγάπη και συνεργασία όλα μπορούν να συμβούν και ότι οι διαφορετικοί δεν είναι ποτέ άχρηστοι. Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και όλους τους γονείς για την πολύ ωραία συνεργασία που είχαμε όλη τη χρονιά καθώς και όλα τα παιδάκια μας για τις πολύ όμορφες στιγμές που μας χάρισαν. Καλό καλοκαίρι σε όλους και Καλή πρόοδο στα παιδιά μας!!!
Category Archives: 2015-2016
Το Καλοκαίρι
Καλοκαίρι -Καλοκαίρι, τι καλά μας έχεις φέρει; – Φέρνω του καιρού τη γλύκα, τα κεράσια και τα σύκα, τα καρπούζια έχω στ” αμπέλι και το μέλι στην κυψέλη. Τ’άνθη στην τριανταφυλλιά και στα δέντρα τα πουλιά. Έχω και για τα παιδάκια μάγουλα τριανταφυλλένια και κορμιά γερά ατσαλένια.
Μ” αυτό το ωραίο ποίημα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο καλοκαίρι. Ζωντανέψαμε πολλές εικόνες και μιλήσαμε για όλα αυτά που μας φέρνει το καλοκαίρι και γιατί το αγαπάμε. Κάθε παιδί μοιράστηκε με τα υπόλοιπα τις σκέψεις του για το καλοκαίρι και είπε τι σημαίνει για αυτόν αυτή η εποχή. Έτσι τα παιδιά είπαν ότι το καλοκαίρι είναι θάλασσα, είναι παιχνίδι,καρπούζι είναι χαρά, διασκέδαση ,τραγούδι, στάχυα, είναι αντίο σχολείο κλπ.
Στολίσαμε και την τάξη μας καλοκαιρινά!!!
Μιλήσαμε για τον ήλιο που είναι πηγή ζωής όμως και για τους κινδύνους που διατρέχουμε αν καθόμαστε απερίσκεπτα στον ήλιο και πως μπορούμε να προστατευτούμε. Διαβάσαμε το παραμύθι » Οι δερματούληδες στο ταψί του ήλιου» και μάθαμε τραγούδια για τον ήλιο. Επίσης, τι θα πρέπει να έχουμε μαζί μας όταν πάμε για μπάνιο στη θάλασσα και τι θα πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα. Τέλος, οργανώσαμε ένα θεατρικό παιχνίδι για να εμπεδώσουμε όλα αυτά που μάθαμε και για να διασκεδάσουμε.
Εξερευνήσαμε το βυθό της θάλασσας με τη βοήθεια του προτζέκτορα και άλλων βιβλίων και φτιάξαμε το δικό μας βυθό.
Αναλύσαμε πίνακες ζωγραφικής που αναφέρονται στο καλοκαίρι και φτιάξαμε τους δικούς μας πίνακες καθώς επίσης ζωγραφίσαμε τα κουτιά που θα βάλουμε τις εργασίες μας με καλοκαιρινές εικόνες.
Είδαμε το καλοκαίρι μέσα από τις αισθήσεις μας (όραση, ακοή όσφρηση, αφή ,γεύση) και φτιάξαμε τα δικά μας μοτίβο.
Μέσα μεταφοράς -Κυκλοφοριακή Αγωγή
Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα μέσα μεταφοράς ,τη χρησιμότητά τους και την ανάγκη που εξυπηρετεί το καθένα έτσι ώστε τα παιδιά να διευρύνουν τις γνώσεις που έχουν γι’αυτά, να τα ομαδοποιήσουν ,να συγκρίνουν τα παλιά με τα σύγχρονα μέσα και να εντοπίσουν τις διαφορές τους.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες όπως το θεατρικό παιχνίδι ,τις δραματοποιήσεις και την παντομίμα, τα παιδιά διεύρυναν τις γνώσεις τους για τα μέσα μεταφοράς ενώ ταυτόχρονα, συνεργάστηκαν, ψυχαγωγήθηκαν και ανέπτυξαν τη φαντασία τους.
Στα μαθηματικά, διδαχτήκαμε τον αριθμό 10, κάναμε προσθέσεις, αφαιρέσεις καθώς και ομαδοποιήσεις-ταξινομήσεις.
Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με την Κυκλοφοριακή Αγωγή ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την ασφαλή συμπεριφορά των πεζών,να γνωρίσουν τον ΚΟΚ και να γίνουν μελλοντικοί συνειδητοποιημένοι πολίτες.
Επίσκεψη στο 10ο Δημοτικό Σχολείο
Πριν από λίγες μέρες λάβαμε μία πρόσκληση από το 10ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Σχολείου καλούσαν τα παιδιά του 5ου νηπιαγωγείου καθώς και τους γονείς τους σε μια επίσκεψη γνωριμίας. Τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία να έρθει αυτή η μέρα. Και να που η μέρα αυτή ήρθε και τα παιδιά τα περίμενε μια μεγάλη έκπληξη!!! Γνώρισαν από κοντά την Κυρία Αλφαβήτα , έπαιξαν μαζί πολλά παιχνίδια και ξεναγήθηκαν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Ευχαριστούμε από καρδιάς το Διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κώστα Μηλαθιανάκη, τους εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως την κα.Βάνα Μυρωνάκη καθώς και τους μαθητές του σχολείου που με τόση ζεστασιά και αγάπη μας αγκάλιασαν και έδιωξαν κάθε φόβο και άγχος των μικρών μας μαθητών.
«Μέλισσα, μέλισσα μέλι γλυκύτατο»
Κάθε χρόνο στο σχολείο μας δουλεύουμε με τα παιδιά κάποια καινοτόμα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Φέτος επιλέξαμε να δουλέψουμε το θέμα << Μέλισσα, μέλισσα μέλι γλυκύτατο>> έτσι ώστε τα παιδιά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα έντομα και συγκεκριμένα για την εργατική μέλισσα καθώς και για το θαυματουργό μέλι. Βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης, τα λουλούδια έχουν ανθίσει και η αυλή του σχολείου μας είναι γεμάτη έντομα. Συνδέσαμε το θέμα με την Πρωτομαγιά και το Μάη που μπήκε με χαρές και τραγούδια και μας έφερε τα λουλούδια ,τα πουλιά και τα έντομα. Διαβάσαμε και αναλύσαμε μία ιστορία <<Το πιο όμορφο στεφάνι>> που μιλάει για τη γιορτή της Άνοιξης, τις πεταλούδες, τις πασχαλίτσες και τις μέλισσες.Έπειτα, τη δραματοποιήσαμε.
Μιλήσαμε για το ξύπνημα της φύσης και τα έντομα και εικονογραφήσαμε την ιστορία.
Έπειτα συζητήσαμε με τα παιδιά για το τι ξέρουν για τα έντομα και τι θα ήθελαν να μάθουν. Παρακολουθήσαμε βιντεάκια για την κοινωνία των εντόμων και τον κύκλο ζωής τους. Διαβάσαμε παραμύθια για τα έντομα και κάναμε πολλές εργασίες.
Επισκεφτήκαμε το μουσείο Λυχνοστάτης όπου παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο <<Πανηγύρι με τη γύρη>>. Στο μουσείο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία των μελισσών,να καταλάβουν τη δομή της και να γνωρίσουν τη μελισσοκομική εργασία.
Στην τάξη δραματοποιήσαμε σκηνές από τη ζωή των μελισσών και μάθαμε παροιμίες,αινίγματα και φράσεις για το μέλι και τις μέλισσες.Παίξαμε θεατρικά παιχνίδια και κάναμε εργασίες και κατασκευές.
Κάναμε και μαθηματικά παιχνίδια καθώς και απλές μαθηματικές πράξεις.
Χρυσοκίτρινο,σταχτί μυρωδιά ζαλιστική. Τι είναι; Μα…το μέλι βέβαια. Μμμμ….Είναι υπέροχο!!!
«Πάσχα»
-Χελιδόνι μου γοργό που ήρθες απ’την έρημο τι καλά μας έφερες; -Την υγειά και τη χαρά και τα κόκκινα αυγά.
Με αυτό το μικρό ποιηματάκι αρχίσαμε την ενότητα <<Πάσχα>>. Αφού μιλήσαμε για την ιστορία του Πάσχα και την Ανάσταση του Ιησού πιαστήκαμε όλοι μαζί σε κύκλο και καθένας μας έλεγε στην ομάδα τι του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει τη λέξη <<Πάσχα>>. Έπειτα, ο κύκλος έγινε πασχαλινό αβγό και κάθε παιδί μας έδειξε με παντομίμα γιατί του αρέσει το Πάσχα.
Στη συνέχεια διαβάσαμε ,αναλύσαμε και ζωνταντανέψαμε το ποίημα <<Ήρθε η Πασχαλιά>>.Τέλος, το εικονογραφήσαμε.
Με αφορμή το παραμύθι <<Το αυγό λαγός>> ζωγραφίσαμε τα δικά μας αυγά και στολίσαμε την τάξη μας.
Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για τον <<Κύκλο ζωής της κότας>>.Είδαμε στον προτζέκτορα βιντεάκι με τίτλο << Η ανάπτυξη του κοτόπουλου μέσα στο αυγό του>>, διαβάσαμε το βιβλίο <<Το αυγό>> και κάναμε αναπαράσταση του κύκλου ζωής της κότας. Αναλύσαμε παροιμίες και εκφράσεις με τις λέξεις κότα ,αυγό κλπ και τις δραματοποιήσαμε. π.χ. <<όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει>>, <<κοιμάται με τις κότες>> , <<αυγά σου καθαρίζουν; >> κλπ. και βέβαια αναπαραστήσαμε τον κύκλο ζωής της κότας στο χαρτί.
Διαβάσαμε και αναλύσαμε το πολύ ωραίο παραμύθι << Το ομορφότερο αυγό >> που αναφέρεται στο όταν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ και βάλει ένα στόχο μπορεί να τα καταφέρει και ζωγραφίσαμε το δικό μας πιο όμορφο αυγό.
Στολίσαμε την τάξη μας με πολλές πασχαλινές εργασίες.
Κάναμε γλώσσα Μεγεθυντικά και Υποκοριστικά.
Και Μαθηματικά.
Ζωγραφίσαμε και βάψαμε τα κόκκινα αβγά.
Φτιάξαμε και πασχαλινές εργασίες για το σπίτι. Οι κάρτες μας, οι πηλοί μας ,τα καλαθάκια και οι κατασκευές μας ήταν υπέροχες!
Παίξαμε και πολλά πασχαλινά παιχνίδια!
Καλή Ανάσταση σε όλους!!!
Καλώς μας ήρθες Άνοιξη!!!
Με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε τον ερχομό της Άνοιξης !
Συζητήσαμε με τα παιδιά για όλα αυτά που μας φέρνει η Άνοιξη : Τα χελιδόνια, τα λουλούδια, τα έντομα, τις γιορτές και βέβαια για τα παιδάκια της…Το Μάρτη ,τον Απρίλη και το Μάη. Την 1η Μαρτίου φορέσαμε τα Μαρτάκια μας για να μη μας κάψει ο ήλιος γιατί <<Όποιος έχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη τη δει>>.
Μιλήσαμε για τις ιστορίες που αναφέρονται στο Μάρτη από τη λαϊκή μας παράδοση καθώς επίσης για τα ονόματα του Μάρτη και τις παροιμίες. Αναλύσαμε ,δραματοποιήσαμε και εικονογραφήσαμε την παροιμία<< Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει ,πότε γελάει>>. Έπειτα αναλύσαμε τη λέξη <<Μάρτιος>> και τη γράψαμε.
Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε την πολύ ωραία ιστορία από το ανθολόγιο του Νηπιαγωγείου << Τα δώρα της Άνοιξης>>. Στη συνέχεια τα παιδιά την έπαιξαν στο κουκλοθέατρο.
Μάθαμε τα κάλαντα του Μάρτη και αναπαραστήσαμε το πανάρχαιο έθιμο <<Τα χελιδονίσματα>>. Έπειτα γίναμε πουλιά και υπό τους ήχους του τραγουδιού <<Ο γλάρος>> με το Μανώλη Λιδάκη περιγράφαμε τι βλέπαμε από ψηλά. Τα υπόλοιπα παιδιά ζωντάνευαν κάθε σκηνή που περιέγραφαν τα πουλιά.
Είδαμε στον προτζέκτορα το οικολογικό παραμύθι <<“Όμορφα που είναι τα χελιδόνια>> και δραματοποιήσαμε το παιχνιδοτράγουδο <<Τα μικρά χελιδονάκια>>. Στολίσαμε και την τάξη μας με όμορφα χελιδόνια!
Στα πλαίσια της ενότητας Μαθηματικά μάθαμε τον αριθμό 8 και κάναμε προσθέσεις ,αφαιρέσεις και ομαδοποιήσεις.Επίσης, στα πλαίσια της Γλώσσας δουλέψαμε τη λέξη <<χελιδόνι>>.
Και να που μπήκε ο Απρίλης και η Πρωταπριλιά!!! Ξεκινήσαμε τη μέρα μας λέγοντας μικρά ψεματάκια και προσπαθώντας να ξεγελάσει ο ένας τον άλλον. Διαβάσαμε και αναλύσαμε το παραμύθι <<Τα ψέματα του Απρίλη >> της Λότις Πέτροβιτς ,το εικονογραφήσαμε ,βάλαμε τις εικόνες στη σειρά , διηγηθήκαμε την ιστορία και έπειτα μιλήσαμε για τα παραμύθια που μιλάνε για ψέματα. Τέλος,παίξαμε στο κουκλοθέατρο το μύθο του Αισώπου <<Ο ψεύτης βοσκός>>.
Δεν ξεχάσαμε να κρεμάσουμε τα Μαρτάκια μας στα δέντρα για να τα βρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν μ’αυτά τη φωλιά τους.
25 Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου πλησιάζει κι εμείς στο σχολείο μας αρχίσαμε τις προετοιμασίες. Μιλήσαμε για τη διπλή αυτή γιορτή -εθνική και θρησκευτική-αφού γιορτάζει η πατρίδα μας αλλά και η εκκλησία μας. Αρχικά κάναμε μια ιστορική αναδρομή για τα γεγονότα και την επανάσταση του 1821 δραματοποιώντας σκηνές από τα γεγονότα.
Σταθήκαμε όμως περισσότερο στην αξία της ειρήνης και της ελευθερίας και στα δεινά του πολέμου. Τα παιδιά έκαναν τις δικές τους ευχές για τα παιδιά όλου του κόσμου αλλά και για τα προσφυγόπουλα που έρχονται από χώρες που γίνεται πόλεμος αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Κάναμε και εργασίες!!! Παρατηρήσαμε τη στολή του τσολιά και φτιάξαμε τα δικά μας τσολιαδάκια.
Ευκαιρία να κάνουμε Μαθηματικά (Αντιστοιχίες-Μετρήσεις-Προσθέσεις-Αφαιρέσεις-Ζευγάρια-Διαιρέσεις).
Μιλήσαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ζωντανέψαμε τη σκηνή του Ευαγγελισμού.
Την ημέρα της γιορτούλας μας τα παιδιά παρακολούθησαν κουκλοθέατρο από τις νηπιαγωγούς. Παίξαμε το πολύ ωραίο παραμύθι << Το κανόνι της ειρήνης>> και τραγουδήσαμε πολλά τραγούδια. Έπειτα κάναμε παρέλαση στην αυλή μας και χορέψαμε τα τραγούδια <<Μάνα μου τα κλεφτόπουλα >> και <<το χορό του Ζαλόγγου>>. Τέλος, έγινε έπαρση της σημαίας, τραγουδήσαμε τον εθνικό ύμνο και σχολάσαμε. Και του Χρόνου !!!
Η Κυρά Σαρακοστή
<<Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό, οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό. Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό, μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό. Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα 7, κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να’ρθει η Πασχαλιά>>.
Με αυτό το ποίημα ξεκινήσαμε να μιλάμε για την Κυρά- Σαρακοστή και αποφασίσαμε να τη φτιάξουμε όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.. Ξεκινήσαμε το ζύμωμα. Κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του Κυρά -Σαρακοστή και τη στόλισε. Φτιάξαμε και μία μεγάλη για το σχολείο μας.Έπειτα κάναμε εργασία με την Κυρά Σαρακοστή και τα 7 πόδια της.
Με αφορμή τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου μιλήσαμε για τα σαρακοστιανά φαγητά. Αφού επεξεργαστήκαμε τον πίνακα, τον αναπαραστήσαμε ,τον ζωντανέψαμε και τον ζωγραφίσαμε.
Καλή Σαρακοστή!!!
Καθαρά Δευτέρα
Μετά από τις Απόκριες τα παιδιά περίμεναν με ανυπομονησία την Καθαρά Δευτέρα για να πετάξουν το χαρταετό τους. Συζητήσαμε με τα παιδιά γιατί αυτή η Δευτέρα ονομάζεται <<Καθαρά>> και μιλήσαμε για την ιστορία του χαρταετού. Έπειτα αναπαραστήσαμε αυτή την ιστορία και κάναμε εργασία σχετική.
Μέσα από το Μαθηματικό παραμύθι << Ο χαρταετός που του άρεσε να δίνει>> τα παιδιά κατανόησαν πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τους άλλους και να χαρίζουμε χαμόγελο και ευτυχία ενώ ταυτόχρονα μάθαμε το τρίγωνο ,το εξάγωνο και το ρόμβο.
Οι πήλινοι χαρταετοί μας ήταν υπέροχοι!
Με αφορμή το βιβλίο << Ήτανε ένα μικρό χαρτάκι >> φτιάξαμε σύνθετες λέξεις με α” συνθετικό τη λέξη χαρτί…όπως χαρταετός. Έπειτα κάθε παιδί μας παρουσίασε τις λέξεις αυτές και έκανε μία ευχή για τον εαυτό του όπως το χαρτάκι που ευχήθηκε να γίνει χαρταετός κι έπειτα για την ομάδα. Όλοι ευχηθήκαμε να είμαστε πάντα αγαπημένοι!!! Τέλος, το κάθε παιδί έδωσε μορφή στο χαρτάκι του.