Category Archives: 2020-2021

Ο κόσμος των λουλουδιών

Ο κόσμος των λουλουδιών

Κι έπειτα από πολλές μέρες τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας, τα παιδάκια μας επέστρεψαν στο σχολείο και το γέμισαν με χαρούμενες φωνούλες και υπέροχες φατσούλες. Τι πιο όμορφο να μιλήσουμε για τα λουλούδια μια και η αυλή μας είναι γεμάτη χρώματα κι αρώματα. Στόχος της θεματικής αυτής ενότητας είναι τα παιδιά μέσα από την παρατήρηση, τη διερεύνηση και τη σύγκριση να γνωρίσουν διαφορετικά είδη λουλουδιών, να βρουν ομοιότητες και διαφορές, να κάνουν μετρήσεις, να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν θετικές στάσεις για το περιβάλλον.

IMG_0441  IMG_0439IMG_0453  IMG_0450IMG_0443  IMG_0449IMG_0438  IMG_0440IMG_0456  IMG_0464IMG_0466  IMG_0465

 

Eγγραφές μαθητών 2021-22

Eγγραφές μαθητών 2021-22

Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία Σχολικό έτος 2021-2022 Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2021-2022 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2021. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2021-22, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2016 και το 2017 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Από το σχολικό έτος 2021-2022, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας. Α. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  1. Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  2. Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  3. Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:
  4. α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή, β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας, γ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, δ) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και ε) επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου». Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, περιλαμβάνονται τα: στ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) , ζ) Βιβλιάριο Εμβολίων, του/της μαθητή/τριας, η) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  5. Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή». Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής των Νηπιαγωγείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εγγράφονται οι μαθητές/τριες κατόπιν σχετικής αίτησης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Οι Διευθυντές/ριες και οι Προϊστάμενοι/ες των Νηπιαγωγείων κάνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα χωρίς προϋποθέσεις.      1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα. 2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια. 3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00. 4. Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ. 2810238392,        ηλεκτρονική διεύθυνση: mail@5nip-irakl.ira.sch.gr Ώρες επικοινωνίας από 1-20 Μαρτίου: 13.00 έως 13.30 Υποβολή δικαιολογητικών Ατομικό δελτίο υγείας μαθητή(ΑΔΥΜ) και Βιβλιάριο εμβολίων μέχρι 20 Μαρτίου τις καθορισμένες ώρες

Τα όρια του σχολείου μας

Όρια 5ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου
Αλεξανδρείας (36 έως 38 τα ζυγά)
Αλεξάνδρου Μεγάλου( 113  έως  161  τα μονά)
Βρυούλων(73 έως 121 τα μονά και 74 έως 110 τα ζυγά)
Γεωργιάδη Μηνά(55 έως 93 τα μονά και 46 έως 104 τα ζυγά)
Ισοκράτους(1 έως 13 τα μονά)-Ισότητας(1 έως 11 τα μονά και 2 έως 32 τα ζυγά)
Ισότητας (1 έως 11τα μονά και 2 έως 32 τα ζυγά
Ιωνίας(147 έως 187 τα μονά)
Καλλιπόλεως(27 έως 73 τα μονά και 28 έως 74 τα ζυγά)
Κελαϊδή Παρθενίου(1 έως 33 τα μονά και 2 έως 34 τα ζυγά)
Μηλιώτη Ανδρέα(15 έως 63 τα μονά και 14 έως 58 τα ζυγά)
Μπετεινάκη Αντωνίου(47 έως 67 τα μονά και 42 έως 68 τα ζυγά)
Μυκωνιάτη Αθηναγόρα( από Πηγά Μελετίου μέχρι Παρασκευοπούλου)
Ξετρύπηδων(όλη)
Παρασκευοπούλου(15 έως 29 τα μονά και 16 έως 26 τα ζυγά)
Περίδη Παρθενίου(17 έως 51τα μονά και 20 έως 68 τα ζυγά)
Πηγά Μελετίου(2 έως 52 τα ζυγά)
Πολυξύγκη(1 έως 17 τα μονά και 2 έως 42 τα ζυγά)
Σαββάκη(όλη)
Σήφακα(9 έως 29 τα μονά)
Σήφακα(31 έως 39, 45 έως 59 τα μονά και 42 έως 56, 64 έως 86 τα ζυγά)
Σκλαβοκάμπου(1 έως 59 τα μονά και 2 έως 18 τα ζυγά)
Σκοπέλου(όλη)
Σούτσου Αλεξάνδρου(1 έως 11 τα μονά και 2 έως 12 τα ζυγά)
Φωκίωνος(όλη)

Η Προϊσταμένη                                                                                                                                                

Δημητρία Μεϊμάρη 

Χειμερία νάρκη

Χειμερία νάρκη

Πώς προετοιμάζονται τα ζωάκια για να υποδεχτούν το Χειμώνα; Ψάξαμε  και βρήκαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Άλλα φεύγουν για τις ζεστές χώρες, άλλα μαζεύουν τροφή και την αποθηκεύουν στη φωλιά τους κι άλλα πέφτουν σε ένα βαθύ ύπνο , τη χειμερία νάρκη. Γνωρίσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη όπως η αρκούδα, ο ασβός, η νυχτερίδα, ο σκίουρος, η μαρμότα, ο σκαντζόχοιρος, ο βάτραχος, το φίδι, κ.λ.π. τους λόγους που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και πώς προετοιμάζονται για το βαθύ αυτό ύπνο. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες εμπλέκοντας όλους τους τομείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των Μαθηματικών, της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Δημιουργίας και Έκφρασης τα παιδιά εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και συμμετείχαν δημιουργικά.

IMG_0288  IMG_0291IMG_0292  IMG_0297IMG_0304  IMG_0317IMG_0318  IMG_0319

Και μια αισιόδοξη νότα μέσα στην καρδιά του χειμώνα!!! Η αλκυόνα που γεννάει τα μικρά της μέσα στο κρύο του χειμώνα κι η αμυγδαλιά που ανθίζει φέρνοντας μηνύματα χαράς κι αισιοδοξίας!!!

IMG_0343  IMG_0344

Καλώς όρισες 2021

Καλώς όρισες 2021

Υποδεχτήκαμε με πολύ χαρά στο νηπιαγωγείο μας το 2021! Το συναρμολογήσαμε, παίξαμε με τους αριθμούς του, το ζωγραφίσαμε, το αναγνωρίσαμε ανάμεσα σε άλλες χρονολογίες, το γράψαμε, το διαβάσαμε και το στολίσαμε στην τάξη μας!!!

IMG_0242  IMG_0245IMG_0246

Ευκαιρία λοιπόν να μιλήσουμε για την έννοια του χρόνου, μια έννοια αφηρημένη και δύσκολη για να την κατανοήσουν τα μικρά παιδιά. Η προσέγγιση της έννοιας του χρόνου θα γίνει με την κατανόηση της διαδοχής των εποχών, των μηνών και των ημερών καθώς επίσης και την κατανόηση της εναλλαγής της μέρας και της νύχτας, του ηλιακού συστήματος, των πλανητών και της σελήνης.

IMG_0252  IMG_0257IMG_0267  IMG_0269IMG_0265  IMG_0268IMG_0272  IMG_0271IMG_0275  IMG_0262IMG_0258  IMG_0283

Φτιάξαμε και τη βασιλόπιτά μας!!!

IMG_1533  IMG_8155

Παίξαμε και πολλά παιχνίδια με αφορμή τη βασιλόπιτα. Ποιος θα βρει το φλουρί σε μια βασιλόπιτα που γυρίζει γύρω-γύρω; Όποιος δεν το έβρισκε θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε ένα ζωάκι. Έπειτα τα ζωάκια ζωντανεύουν και παίζουμε ένα ωραίο κουκλοθέατρο. Τώρα κάτω από κάθε κομμάτι βασιλόπιτα κρύβεται ένας αριθμός. Τα παιδιά αναγνωρίζουν τον αριθμό και πρέπει να υποβληθούν σε μία δοκιμασία π.χ. να κάνουν 5 μεγάλα βήματα, να μας πουν 4 ζώα της ζούγκλας κ.λ.π.

IMG_0277  IMG_0280IMG_0278  IMG_0284IMG_0286  IMG_0287

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για το όμορφα βιβλία που χάρισαν στους τυχερούς που βρήκαν το φλουρί της βασιλόπιτας. Και του χρόνου!!!

Φθινόπωρο

Φθινόπωρο

Με το που μπήκε ο Οκτώβρης αρχίσαμε να μιλάμε για το φθινόπωρο. Οι αφορμές πολλές: Τα κιτρινισμένα φύλλα που βρήκαν τα παιδιά στην εξοχή και μας τα έφεραν στο σχολείο, τα σαλιγκάρια που ξύπνησαν από τη βροχούλα, μια ξαφνική βροχή…Καλωσορίσαμε το φθινόπωρο μέσα από το ποίημα της Μάρως Λοίζου «Δε μ” ακούς» που είναι γεμάτο από φθινοπωρινές εικόνες. Τα παιδιά ζωντάνεψαν τις όμορφες εικόνες του ποιήματος και έφεραν ένα σωρό φθινοπωρινά καλούδια για να εμπλουτίσουμε τη γωνιά του φθινοπώρου.

IMG_6813  IMG_6843

Μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση το φθινόπωρο, τις προετοιμασίες των ανθρώπων για να το υποδεχτούν και γνωρίσαμε τους θησαυρούς του: τα νόστιμα φρούτα, τα πρωτοβρόχια, τη σπορά. Ακόμα μιλήσαμε για τα χρώματα του φθινοπώρου, τον κύκλο του νερού, την αποδημία. Κάναμε ομαδοποιήσεις- ταξινομήσεις (φύλλα μικρά, φύλλα μεγάλα, φύλλα πράσινα, φύλλα κίτρινα, φύλλα καφέ), τις έννοια πάνω- κάτω, μέσα- έξω, την έννοια του μισού και του ολόκληρου.IMG_6829  img_3389

IMG_0070  IMG_0145

Κάναμε τυπώματα, φρουτοαινίγματα, πολλές φθινοπωρινές κατασκευές, μάθαμε τραγούδια, ακούσαμε μουσικά κομμάτια και αναλύσαμε φθινοπωρινά παραμύθια.

 

IMG_0165  IMG_0166IMG_0168  IMG_0161IMG_0156  IMG_0159IMG_0219  IMG_0208IMG_0149  IMG_0237

Μάθαμε το Φ του φθινοπώρου, το Ν του νερού και το Σ του σαλιγκαριού και μιλήσαμε για τις ιδιότητες και τον κύκλο του νερού.

IMG_7004  IMG_7007

 

 

28η Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου

Καθώς πλησίαζε η 28η Οκτωβρίου ξεκινήσαμε να μιλάμε για την πατρίδα μας και τις ομορφιές της. Την εντοπίσαμε στο χάρτη και μιλήσαμε για τη σημαία μας. Στη συνέχεια κάναμε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα και επικεντρωθήκαμε στην αξία της Ειρήνης και της Ελευθερίας και στα δεινά του Πολέμου. Είπαμε τα δικά μας ΟΧΙ σε πράγματα που μας στεναχωρούν όπως στη Βία, στην Πείνα, στη Θλίψη και τα δικά μας ΝΑΙ στην Αγάπη, στη Φιλία, στο Σχολείο κ.λ.π. και ευχηθήκαμε να ζούμε πάντα στην Ειρήνη. Διαβάσαμε παραμύθια, μάθαμε τραγούδια και παίξαμε κουκλοθέατρο την Ειρήνη του Αριστοφάνη.

IMG_0171  IMG_0170IMG_0177  IMG_0174IMG_0179  IMG_0181IMG_0182  IMG_0188

Με αφορμή το σχήμα της σημαίας μιλήσαμε για το παραλληλόγραμμο. Εντοπίσαμε παραλληλόγραμμα στο χώρο, μετρήσαμε τις πλευρές τους, μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά τους και δημιουργήσαμε εικόνες με γεωμετρικά σχήματα.

IMG_0191  IMG_0192IMG_0194  IMG_0199

IMG_0205  IMG_0204

Τα χρώματα

Τα χρώματα

Ο χώρος του νηπιαγωγείου  είναι ένας χώρος γεμάτος εικόνες και χρώματα. Αδράξαμε λοιπόν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα χρώματα! Τα γνωρίσαμε, τα ομαδοποιήσαμε, παίξαμε μαζί τους, πειραματιστήκαμε μ’αυτά, διαβάσαμε παραμύθια, μάθαμε τραγούδια και δημιουργήσαμε…

IMG_0135  IMG_0144IMG_0148  IMG_0134IMG_0150  IMG_0136IMG_0138  IMG_7904IMG_7889  IMG_0124

Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο

Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο

Στις 14 Σεπτεμβρίου το νηπιαγωγείο μας γέμισε με παιδικές φωνούλες κι όμορφες γλυκές φατσούλες!!! Οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες για τα παιδιά του νηπιαγωγείου γιατί φεύγουν από τον προστατευμένο χώρο του σπιτιού τους και έρχονται σε έναν άγνωστο γι’αυτά χώρο όπου θα πρέπει να συναναστραφούν με καινούρια πρόσωπα από διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα, που μπορεί να μιλούν άλλες γλώσσες, να έχουν άλλες συνήθειες και άλλους ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τα νηπιάκια μας λόγω του κορωνοϊού γιατί θα πρέπει να συνηθίσουν να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από τις πρώτες μέρες να αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον. Τα παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα συμβάλλουν ώστε να αρχίσουν να νιώθουν οικεία και να αποβάλλουν το άγχος.

Λέμε τη δική μας «Καλημέρα» με διάφορους τρόπους. Δυνατά, ψιθυριστά, τραγουδιστά, νυσταγμένα… Ο Πιπίνος  και η Πιπίτσα έρχονται στο σχολείο μας για να γνωρίσουν τα παιδιά. Κάθε παιδί λέει το όνομά του με διάφορους τρόπους, καθώς και το αγαπημένο του χρώμα, παιχνίδι, φαγητό ώστε να γνωριστούμε καλύτερα. Τέλος, μέσα από ένα καπέλο σαν ταχυδαχτυλουργοί βγάζουμε ένα δώρο που το δείχνουμε με παντομίμα και το χαρίζουμε στην ομάδα. Τις επόμενες μέρες παίζουμε παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας όπως οι γλύπτες και τα αγάλματα, ο καθρέφτης που δε σπάει , ο ιστός της φιλίας κ.λ.π. ώστε να δεθεί η ομάδα καλύτερα.

IMG_0083  IMG_8538

Η Μυρτώ η κούκλα μας έρχεται στην τάξη μας για να μας μιλήσει για τον κορωνοϊό, τους κανόνες ασφαλείας και τη χρήση μάσκας και τα παιδιά ανταλλάσσουν απόψεις και συναισθήματα. Τέλος, βρίσκουμε τρόπους να χαιρετιώμαστε χωρίς να αγγιζόμαστε.

IMG_0007 (1)  IMG_8530

Και αφού γνωριστούμε μεταξύ μας γνωρίζουμε και το χώρο του νηπιαγωγείου, τις γωνιές της τάξης (κουκλοθέατρο, γωνιά οικοδομικού υλικού, μουσική γωνιά, μαγαζάκι, κουκλόσπιτο, βιβλιοθήκη, θεατρική γωνιά, γωνιά υπολογιστή) και μέσα από παιχνίδια και συζήτηση θέτουμε κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία τους.

IMG_8531  20200924_131028

IMG_0033 (1)  IMG_0032 (1)

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της χρονιά να μπαίνουν οι κανόνες της τάξης μας. Μέσα από καταστάσεις προβληματισμού και συζήτηση συμφωνούμε τους κανόνες, τους ζωγραφίζουμε, τους δραματοποιούμε και φτιάχνουμε ένα συμβόλαιο που υπογράφεται από τα παιδιά  ότι θα τηρούν τους κανόνες. π.χ. Ο κύριος« Ανακατωσούρας» έρχεται στην τάξη μας και τα κάνει όλα άνω κάτω. Ποιος θα τα μαζέψει τώρα; Τι πρέπει να του πούμε;

IMG_0085  IMG_0009 (1)IMG_0080  IMG_0079IMG_0082  IMG_0100IMG_0093  IMG_0103

Από τις πρώτες μέρες της σχολικής ζωής στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το όνομά τους. Το συναντούν στα συρταράκια, στις ομάδες εργασίας, στο ταμπλώ, στα κρεμασταράκια, στο παρουσιολόγιο της τάξης, στις καρτέλες τους. Μέσα από παιχνίδια κι εργασίες τα παιδιά αναγνωρίζουν το αρχικό τους γραμματάκι και στη συνέχεια συνθέτουν το όνομά τους ώστε σιγά σιγά να το γράψουν.

IMG_0018 (1)  IMG_0022IMG_0030 (1)  IMG_0031 (1)IMG_0039  IMG_0078IMG_0075  InkedIMG_0088_LI

Τέλος, τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά το ημερολόγιο της τάξης. Μαθάινουμε μέσα από τραγούδια, ποιήματα, παιχνίδια τις μέρες της εβδομάδος, μιλάμε για τους μήνες, το χρόνο, την εποχή και τον καιρό και συνθέτουμε τις ομάδες εργασίας.

IMG_0109  IMG_0119IMG_0117 IMG_6745

 

 

 

Καλή σχολική χρονιά!!!

Καλή σχολική χρονιά!!!

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έγινε ο Αγιασμός στο σχολείο μας. Καλωσορίζουμε τους μικρούς μας μαθητές και ευχόμαστε να έχουμε μια χρονιά γεμάτη υγεία, δημιουργικότητα, δύναμη να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και πολλά πολλά χαμόγελα!!! Καλή σχολική χρονιά!!!

IMG_8521_LI  IMG_8525_LI