Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο

Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο

Καλως ήρθατε στο νηπιαγωγείο μας!!! Οι πρώτες μέρες είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά που έρχονται πρώτη φορά στο σχολείο και θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να αισθανθούν ασφάλεια στον καινούριο χώρο , να κάνουν φιλίες και να ενταχθούν στην ομάδα του σχολείου. Πρέπει λοιπόν να τους εξασφαλίσουμε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον ώστε να περάσουν αξέχαστες στιγμές στο πρώτο τους σχολείο. Αρχικά ξεκινάμε με παιχνίδια γνωριμίας,συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά. Λέμε Καλημέρα με το δικό μας τρόπο : δυνατά, ψιθυριστά ,χαρούμενα, λυπημένα, σαν άγρια λιοντάρια ,σαν γατούλες, νυσταγμένα κλπ. Στη συνέχεια, οι δύο φίλοι μας από το κουκλοθέατρο, ο Πιπίνος και η Πιπίτσα έρχονται να μας γνωρίσουν. Οι δυο αυτές κούκλες θα έρχονται στην τάξη μας κάθε φορά που θα θέλουν να μας πουν κάτι σημαντικό.Όποιο παιδί πιάσει την κούκλα μας λέει το όνομά του. Ένα ταμπουρίνο περνάει από χέρι σε χέρι και κάθε παιδί μας λέει ρυθμικά ποιο χρώμα του αρέσει, ποιο φαγητό,ποιο παιχνίδι έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα.

Συνεχίζουμε με παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας: Παίζουμε τα παιχνίδια « Ο καθρέφτης που δε σπάει», «ο γλύπτης και το άγαλμα»,« καθρέφτης ο ένας τον άλλον», «το μαγικό σεντόνι» που έχουν ως στόχο τα παιδιά να σχηματίσουν μικρές και μεγάλες ομάδες, ζευγάρια, ώστε να μάθουν να συνεργάζονται και να δέσουν ως ομάδα.

 

IMG_5355  IMG_0772

Στη συνέχεια, γινόμαστε ντετέκτιβς και προσπαθούμε να γνωρίσουμε τις γωνιές της τάξης μας. Αφού τις γνωρίσουμε θέτουμε κανόνες για την καλή λειτουργία των γωνιών. Πώς παίζουμε στις γωνιές; Πόσα παιδιά παίζουν σε κάθε γωνιά; Τι κάνουμε όταν τελειώσουμε το παιχνίδι μας; Χωρίζουμε τις ομάδες εργασίας κι έτσι δημιουργούμε 5 ομάδες όσες είναι και οι μέρες λειτουργίας του σχολείου. Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα της τάξης, μοιράζουν τις εργασίες στα παιδιά, φροντίζουν τα τραπέζια ,μοιράζουν το μεσημέρι το φαγητό, τοποθετούν τα κρεβατάκια στη θέση τους για τη χαλάρωση, γενικά είναι οι βοηθοί της τάξης.

IMG_5342  IMG_0767IMG_0770  IMG_0766IMG_0782  IMG_0787

Έπειτα φτιάχνουμε το παρουσιολόγιο της τάξης μας και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και γλωσσικά παιχνίδια  μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε το όνομά μας και να το γράφουμε.

IMG_0795  IMG_0789IMG_0796  IMG_0798IMG_0793  IMG_0794

 

Και βέβαια μιλήσαμε για τους κανόνες τις τάξης μας και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας. Έπειτα κάναμε το συμβόλαιο και συμφωνήσαμε να τους τηρούμε.

IMG_0811  IMG_0812IMG_0819  IMG_0817

Και βέβαια αποχαιρετίσαμε το καλοκαιράκι και υποδεχτήκαμε το φθινόπωρο

IMG_0786  IMG_0792

 

Comments are closed.