Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο

Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο

Στις 14 Σεπτεμβρίου το νηπιαγωγείο μας γέμισε με παιδικές φωνούλες κι όμορφες γλυκές φατσούλες!!! Οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες για τα παιδιά του νηπιαγωγείου γιατί φεύγουν από τον προστατευμένο χώρο του σπιτιού τους και έρχονται σε έναν άγνωστο γι’αυτά χώρο όπου θα πρέπει να συναναστραφούν με καινούρια πρόσωπα από διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα, που μπορεί να μιλούν άλλες γλώσσες, να έχουν άλλες συνήθειες και άλλους ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τα νηπιάκια μας λόγω του κορωνοϊού γιατί θα πρέπει να συνηθίσουν να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από τις πρώτες μέρες να αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον. Τα παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα συμβάλλουν ώστε να αρχίσουν να νιώθουν οικεία και να αποβάλλουν το άγχος.

Λέμε τη δική μας «Καλημέρα» με διάφορους τρόπους. Δυνατά, ψιθυριστά, τραγουδιστά, νυσταγμένα… Ο Πιπίνος  και η Πιπίτσα έρχονται στο σχολείο μας για να γνωρίσουν τα παιδιά. Κάθε παιδί λέει το όνομά του με διάφορους τρόπους, καθώς και το αγαπημένο του χρώμα, παιχνίδι, φαγητό ώστε να γνωριστούμε καλύτερα. Τέλος, μέσα από ένα καπέλο σαν ταχυδαχτυλουργοί βγάζουμε ένα δώρο που το δείχνουμε με παντομίμα και το χαρίζουμε στην ομάδα. Τις επόμενες μέρες παίζουμε παιχνίδια εμπιστοσύνης και συνεργασίας όπως οι γλύπτες και τα αγάλματα, ο καθρέφτης που δε σπάει , ο ιστός της φιλίας κ.λ.π. ώστε να δεθεί η ομάδα καλύτερα.

IMG_0083  IMG_8538

Η Μυρτώ η κούκλα μας έρχεται στην τάξη μας για να μας μιλήσει για τον κορωνοϊό, τους κανόνες ασφαλείας και τη χρήση μάσκας και τα παιδιά ανταλλάσσουν απόψεις και συναισθήματα. Τέλος, βρίσκουμε τρόπους να χαιρετιώμαστε χωρίς να αγγιζόμαστε.

IMG_0007 (1)  IMG_8530

Και αφού γνωριστούμε μεταξύ μας γνωρίζουμε και το χώρο του νηπιαγωγείου, τις γωνιές της τάξης (κουκλοθέατρο, γωνιά οικοδομικού υλικού, μουσική γωνιά, μαγαζάκι, κουκλόσπιτο, βιβλιοθήκη, θεατρική γωνιά, γωνιά υπολογιστή) και μέσα από παιχνίδια και συζήτηση θέτουμε κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία τους.

IMG_8531  20200924_131028

IMG_0033 (1)  IMG_0032 (1)

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της χρονιά να μπαίνουν οι κανόνες της τάξης μας. Μέσα από καταστάσεις προβληματισμού και συζήτηση συμφωνούμε τους κανόνες, τους ζωγραφίζουμε, τους δραματοποιούμε και φτιάχνουμε ένα συμβόλαιο που υπογράφεται από τα παιδιά  ότι θα τηρούν τους κανόνες. π.χ. Ο κύριος« Ανακατωσούρας» έρχεται στην τάξη μας και τα κάνει όλα άνω κάτω. Ποιος θα τα μαζέψει τώρα; Τι πρέπει να του πούμε;

IMG_0085  IMG_0009 (1)IMG_0080  IMG_0079IMG_0082  IMG_0100IMG_0093  IMG_0103

Από τις πρώτες μέρες της σχολικής ζωής στο νηπιαγωγείο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το όνομά τους. Το συναντούν στα συρταράκια, στις ομάδες εργασίας, στο ταμπλώ, στα κρεμασταράκια, στο παρουσιολόγιο της τάξης, στις καρτέλες τους. Μέσα από παιχνίδια κι εργασίες τα παιδιά αναγνωρίζουν το αρχικό τους γραμματάκι και στη συνέχεια συνθέτουν το όνομά τους ώστε σιγά σιγά να το γράψουν.

IMG_0018 (1)  IMG_0022IMG_0030 (1)  IMG_0031 (1)IMG_0039  IMG_0078IMG_0075  InkedIMG_0088_LI

Τέλος, τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά το ημερολόγιο της τάξης. Μαθάινουμε μέσα από τραγούδια, ποιήματα, παιχνίδια τις μέρες της εβδομάδος, μιλάμε για τους μήνες, το χρόνο, την εποχή και τον καιρό και συνθέτουμε τις ομάδες εργασίας.

IMG_0109  IMG_0119IMG_0117 IMG_6745

 

 

 

Comments are closed.