Μένουμε στο σπίτι και περνάμε καλά!!!

Μένουμε στο σπίτι και περνάμε καλά!!!

Αγαπημένοι μας γονείς, Αγαπημένα μας παιδιά, ευχόμαστε όλοι να είσαστε γεροί και χαρούμενοι και να περνάτε καλά!Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε στο σπίτι μας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και να προστατέψουμε και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βρούμε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες να κάνουμε μέσα στο σπίτι για να μη βαριόμαστε. Εμείς οι δασκάλες σας θα σας κάνουμε μερικές προτάσεις για να περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα στο σπίτι.

Επειδή ξέρουμε πόσο σας αρέσει η ζωγραφική και οι κατασκευές ζωγραφίστε  τα αγαπημένα σας πρόσωπα που τώρα σας λείπουν όπως τον παππού και τη γιαγιά αλλά και τα μέλη της οικογένειάς σας μεταμορφώνοντας τους όπως θέλετε π.χ. ντύστε τους μασκαράδες, κάντε τους αστείες φατσούλες.

Κοιτάξτε έξω από τα παράθυρά σας και ζωγραφίστε ότι βλέπετε και σας αρέσει έπειτα φτιάξτε μια ιστορία που μπορείτε να τη διηγηθείτε ή να τη δραματοποιήσετε.

Ζωγραφίστε κάτι στην πλάτη του μπαμπά ή της μαμάς – όχι καλέ με μπογιές με το δάχτυλό σας- και αφήστε τους να μαντέψουν τι ζωγραφίσατε, έπειτα αλλάξτε ρόλους. Κάντε κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά όπως μπουκάλια, ρολά από χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, καπάκια.

Φτιάξτε κούκλες από χαρτί και παίξτε κουκλοθέατρο, φτιάξτε καραβάκια αεροπλανάκια και σαΐτες. Φτιάξτε βραχιολάκια και κολιέ από μακαρόνια και ποπ-κορν .

Παίξτε bowling με άδεια μπουκάλια νερού και μια μπάλα, παίξτε σκυταλοδρομία (βάλτε στο στόμα σας ένα κουτάλι και στερεώστε πάνω ένα μπαλάκι από βαμβάκι προσπαθήστε να το μεταφέρετε από το σαλόνι στην κουζίνα χωρίς να σας πέσει).

Παίξτε με τους γονείς σας το κυνήγι του χαμένου θησαυρού (η μαμά μπορεί να κρύψει ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι κι εσείς να προσπαθήσετε να το βρείτε).

Μεταμορφωθείτε σε ζωάκια και περπατήστε όπως αυτά. Πηδήξτε σαν βατραχάκια, κάντε κουτσό σαν κουτσές αλεπούδες, περπατήστε σαν πιγκουινάκια, περπατήστε με βαριά βήματα σαν αρκούδες, συρθείτε σαν φίδια κλπ.

Παίξτε «πρόσωπο, ζώο, πράγμα» προφορικά.π.χ. Να βρείτε ένα ζώο που αρχίζει από Α, επίσης ένα άλλο παιχνίδι είναι το« βρες αυτό που βλέπω » (βλέπω-βλέπω ένα πράγμα που αρχίζει από Κ καρέκλα), ή περιγράφω κάτι που βλέπω μες στο σπίτι και ο άλλος προσπαθεί να το μαντέψει π.χ. είναι κόκκινο και το βάζουμε στη σαλάτα ,ντομάτα

Μπορείτε επίσης να παίξετε το παιχνίδι «τι λείπει;» που το παίζουμε και στο σχολείο. Παίρνουμε αντικείμενα ή παιχνίδια τα σκεπάζουμε με ένα πανί για να μην φαίνονται και η μαμά βγάζει ένα κάθε φορά. Πρέπει να μαντέψετε ποιο λείπει.

Παιχνίδια αισθήσεων μπορούν να παιχτούν στο σπίτι. Μέσα σε ένα τσουβάλι ή μαξιλαροθήκη τοποθετούμε αντικείμενα που μπορεί να έχουν διαφορετική υφή. Το παιδί με κλειστά μάτια και με κριτήριο την αφή προσπαθεί να μαντέψει τι είναι. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τη γεύση, να δοκιμάσει τροφές και να καταλάβει τι τρώει, με την όσφρηση να μυρίσει με κλειστά μάτια μυρωδιές, την ακοή να ακούσει με κλειστά μάτια κάποιο ήχο και να ανακαλύψει τι είναι.

Κόψτε εικόνες από περιοδικά και φτιάξτε κολάζ.

Και βέβαια μην ξεχνάτε να βοηθάτε τη μαμά και τον μπαμπά στις δουλειές του σπιτιού -ξέρουμε πόσο ικανά παιδιά είστε και πόσο γρήγορα μαζεύατε τα παιχνίδια στην τάξη. Να βοηθάτε τη μαμά στο μαγείρεμα, μπορείτε να φτιάξετε μπισκοτάκια και γλυκά, σάντουιτς, φρουτοσαλάτες και αλλά και μετά να πάρετε ένα τραπεζομάντηλο ή μία κουβέρτα και να κάνετε πικνικ στο σαλόνι.

Η καλύτερη παρέα είναι ένα καλό βιβλίο. Διαβάστε βιβλία παρέα με τους γονείς σας, αλλάξτε το τέλος του βιβλίου και βρείτε ένα δικό σας, ζωγραφίστε ότι σας άρεσε ή ενσαρκώστε τους ήρωες. Δείτε και την αγαπημένη σας ταινία ή παιδική σειρά αλλά πάντα ακολουθώντας τους κανόνες για την τηλεόραση που έχετε βάλει στο σπίτι σας.

Ακούστε μουσική, τραγουδήστε, χορέψτε και περάστε καλά αυτές τις μέρες! Παίξτε δημιουργικά και αποφύγετε tablet, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Υπάρχουν δημιουργικά sites που μπορείτε για λίγη ώρα να απασχοληθείτε πάντα με την επίβλεψη των γονιών σας. Μερικούς συνδέσμους σας στέλνουμε παρακάτω που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλα και για τα παιδιά

         Ένα γράμμα, μία ιστορία: κλασικό, πολυμεσικό πακέτο μάθησης της Σοφίας Μαντουβάλου. Όλο το                        ελληνικό αλφάβητο σε ελκυστικές για τα παιδιά ιστορίες.

Σας ευχόμαστε Καλή Δύναμη σε όλους, Υγεία και Χαρά στις οικογένειές σας, Υπομονή και Αισιοδοξία και σύντομα θα ξαναβρεθούμε!!!

Comments are closed.